gert eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
 
  Bygge-erfaringer Carport
 
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Husbyggeri - Erfaringer

Hvorfor egentlig bygge nyt?
Et svært spørgsmål egentlig. Vi boede i forvejen i et fint hus fra 1986 med to børneværelser. Vi har også kun to børn, så dermed burde den sag være ude af verden. Men det ER altså svært at klare sig uden et kontor nu om dage, så ønsket om et ekstra værelse var udslagsgivende for beslutningen om et nyt hus.
Vores nye hus kom til at koste cirka 1.4 millioner kroner – hvilket må siges at være temmelig meget for et ekstra værelse (som ville kunne bygges til vores nuværende hus for cirka 100.000 kroner), men lysten til selv at bestemme udformningen, beliggenheden og indretningen af "casa, mira casa" var alligevel større end skrækken for det forhøjede kreditforeningslån.

Vi tjekkede flere byggefirmaer (specielt via internettet) og valget stod mellem et Jely hus fra Børkop og et Eurodan hus fra Rødekro. Mødet med direktøren fra Jely var yderst positivt. Firmaet har mange fine huse med god indretning og vi fik også et helt nybygget hus udenfor Vejle præsenteret.
Det samme gjorde sig gældende med Eurodan, hvor vi bl.a. så et nybygget udstillingshus ved Rødekro.

At sammenligne de to firmaer på prisen var en umulig opgave. For når Jely var billigst med helmurede vægge var Eurodan billigst med vandskuringen. Og Eurodan var billigst med vægophængte toiletter, men så var Jely billigere med stål-tagrenderne!

Vi var derfor nødt til at "følge hjertets" vej – krydret med en god portion fornuft – og valgte derfor Eurodan, som også ligger tættest på vores nuværende hjem. Og netop afstanden skulle senere vise sig at være YDERST vigtigt, da vi har holdt et hav af møder med Eurodan. Nogle beslutter sig for at bygge hus og indrette det smagfuldt efter blot to-tre møder med firmaets boligkonsulent. Og så er der andre, der har behøv for mere end 20 møder. 

Vi tilhører sidste gruppe!


Enkelte har også rynket lidt på næsen af ordet EURODAN-HUSE og spurgt: Hvordan tør i binde an med at bygge hus hos netop DET firma?
Årsagen  har været, at Eurodan-huse har et par verserende sager kørende med bygherrer, der ikke mener, at byggeriet af deres Eurodan-hus har været godt nok. Vi har også hørt disse historier, så jeg fik min advokat til at tjekke antallet af byggesager mod netop dette Rødekro-firma - og resultatet var, at Eurodan-huse IKKE har flere byggesager kørende mod sig end ethvert andet byggefirma. Måske endda tværtimod, hvis vi kigger på det faktum, at firmaet bygger i gennemsnit et hus om dagen!
Flere byggeksperter og arkitekter vi har talt med, har dog også beroliget os ved at oplyse, at de Eurodan-byggerier som de har været tilknyttet som ekstern kontrollant har været af både høj og god standard.


Valg af materiale
Det er hårdt! Intet mindre!
Eurodan har et udmærket showroom i Rødekro, hvor man kan se et bredt udsnit af mursten, tagsten, bordplader, fliser, håndgreb, køkkelåger m.m.

Men et er at se tre fliser ved siden af hinanden på en planche – noget helt andet er at se 30 m2 køkken lagt med de samme fliser. Vi kørte derfor rundt i område og så en masse udstillingshuse, så vi havde en ide om "hot er not!" Samtidig ændrede vi også enkelte valg hen ad vejen, så vi kan kun anbefale GOD tid i showroomet....

Selvbyg
Det kan lyde yderst fristende at spare penge på et i forvejen dyrt husbyggeri - men pas på, hvis besparelsen kommer i form af selvbyg! Hos mange byggefirmaer kan du selv stå for en del af arbejdet, mod at prisen modregnes i det endelig beløb.

Hos Eurodan-huse kan du sagtens spare 50.000 kroner ved selv at udføre al malerarbejdet. Eller det vil sige = de 50.000 kroner fratrækkes det beløb, som du skal betale for huset, men dermed er huset jo ikke malet endnu. Du skal så selv ud at investere i spartlemasse, maling og tapet - og fremfor alt MASSER AF TID!

Hvis du eksempelvis vælger at sætte glasfilt op i huset, skal alle vægge helspartles og pudses op til tre gange, inden de er jævne nok til filten. Derefter skal du male to-tre gange for at det dækker helt. Og ikke nok med det - maling af alle dørkarme og gulvpaneler/lister er også din opgave, hvis du selv vælger at udføre malerarbejdet.

Uvilkårligt bør du stille dig selv et vigtigt spørgsmål = kan jeg egentlig ikke tjene mere ved at tage en ekstra times overarbejde på mit job, end bruge min kostbare tid på at spartle, slibe og male så både ryg, arme og hænder er smadret?
Du får også kun 14 dage til at klare al malerarbejdet, så måske skal du endda bruge feriedage på det. Vi har talt med en del andre nybyggere, der har fortrudt, at de selv har stået for malerarbejdet. Besparelsen har været yderst minimal, men arbejdstiden har være kolosal!

Så er det meget bedre at indhente tilbud fra andre malermestre, der måske lige netop er "sultne" efter en stor opgave. Vi har talt med nogle, der har sparet op til 20.000 kroner på at få en anden maler til at gøre arbejdet fremfor byggefirmaets folk. Og så var det endda hvidt!
Husk blot at pointere over for den eksterne malermester, at han/hun SKAL være færdig med arbejdet på 14 dage. Ellers kan Eurodan ikke komme videre med deres arbejde.

ADVARSEL
Jeg tror på INGEN måde, at Eurodan spekulerer i nedenstående, men fænomenet "selvbyg" kan blive en dyr fornøjelse for bygherren i sidste ende - og ikke en besparelse, som stort set alle jo forventer.
Selvom dit byggeri juridisk er dækket ind under diverse love og byggecirkulærer BEHØVER byggefirmaet ikke overholde tidsfristen for aflevering af dit byggeri HVIS DU SELV HAR PÅTAGET DIG EN DEL AF ARBEJDET (læs=selvbyg).

Byggeriet har dermed løs bagkant, og selvom firmaet har lovet dig et indflytningsklart hus fra den 1. juni, kan de uden at blive idømt tvangsbøder godt overskride denne dato. Hvis firmaet til gengæld står for ALT arbejde i huset, bliver det idømt tvangsbøder på 600 kroner om dagen per forsinket afleveringsdag. Nu skal byggefirmaer jo også tænke på renome og dårlig omtale, så jeg tror/håber ikke, at der er mange firmaer, der spekulerer i denne "løse bagkant".

Valg af byggesagkyndig
Uanset hvor godt du forbereder dig, så tror jeg ikke, at man som "almindelig" bygherre kan gennemskue alle de ting, man dagligt kommer til at skulle tage stilling til under et byggeri. Det er derfor yderst vigtigt, at man får fat i en byggesagkyndig, som man enten kender eller tør stole på. Hos Eurodan får du en sagkyndig tilknyttet, som er og altid vil være "firmaets mand" - ingen tvivl om det!

Det kan derfor være en fordel at alliere sig med en sagkyndig (arkitekt, tømrer eller lign.). For mening mand er det næsten umuligt at se, om gulvet nu også er helt jævnt, om udhængsbrædderne er korrekt skarret, om vinduespartiet hælder mod øst eller om brusekabinen tipper mod vest!

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 28 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!