gert eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
 
  Salg
  Planteskulptur
 
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Højbede

Der er mange modestrømninger inden for de danske haver.

Det ene år skal alle have pon-pon klippede planter, året efter er det palmer, der gælder.

Så skal alt klippes i spiral, og året efter vandbassiner, der står på alles ønskeliste.

Jeg prøver altid at kæmpe imod disse mode-tendenser. Uden held!

Så jo – jeg er også med på lidt-af-hvert, men brugte dog flere år på at overveje, om HØJBEDE nu også var noget, jeg bare ikke kunne leve foruden.

Modsat at plante en palme, er der M-E-G-E-T mere arbejde i et højbed.

Det skal bestilles, samles, monteres, efterfyldes med jord og så videre…

Jeg undersøgte markedet ret nøje og googlede ordet ”højbed” så ofte, at det garanteret slog ord som ”akutjob” på Googles liste over mest søgte ord i Danmark.

Efter at have spurgt ind til erfaringer om højbede hos naboer og kolleger, fandt jeg ret hurtigt ud af, at den absolut billigste udvej var, at lave dem selv af træ!
Jeg fandt også ret hurtigt ud af, at det både var den mest besværlige, men også den mindst holdbare løsning. Og egentlig heller ikke specielt billigt, når man tænker på priserne på robinia eller lærketræ.

Så altså: Minus ud for træ, plus ud for metal!

Herefter blev feltet indsnævret til www.landhojbede.dk, Toftlund Maskinfabrik http://www.tmas.dk/ og endelig www.Lyngeshop.dk

Alle tre steder yderst kompetente og fine højbede – men man skal jo vælge = og så går man efter prisen!

www.lyngeshop.dk var klart billigst, så efter en del mails og telefonsamtaler med ejeren, havde jeg fået mig sjusset frem til, hvor mange jeg skulle bruge, og hvor store de skulle være.

Leveringen lod desværre vente lidt på sig, da producenten havde travlt, men jeg nåede dog at få dem inden påsken 2012.

Samlingen gik faktisk over alt forventning. Jeg valgte selv at forstærke samlingerne med plastik-stripes, men det er næppe nødvendigt.

I billedform er her en gennemgang af processen:

Jeg valgte at planere min køkkenhave og derefter lægge fliser ud i en omkreds, der passede til mine højbedes mål. På den måde står højbedene i vater, når de placeres i køkkenhaven. Sørg for at fliserne er placeret, så højbedet står midt på en flise. Så er der lidt plads til "forskydninger" - uden at højbedet pludselig svæver ude i det fri.

For nemhedens skyld (jeg havde 6 stk. at holde rede på) lagde jeg alle delene ud på græsplænen og samlede dem der.
De vejer ingenting, så hvis du får en person til at hjælpe dig, kan to mænd så let som ingenting bære og sætte de samlede højbede på plads ovenpå fliserne.

Jeg tilkøbte skråstivere til mine højbede. De koster ikke alverden, men på den måde føler jeg mig overbevist om, at maven ikke skydes så nemt ud, hvis der kommer for megen jord (og dermed vægt) i bedene.

Pæne hjørnesamlinger!

Husk endelig at fylde så meget jord som muligt i højbedene INDEN du sætter dem på plads! Det er væsentlig nemmere at tippe en masse muld af trillebøren på et sted - end det er at skovle hver en jordkrumme over i højbedet. Og du kan ikke blot tippe trillebørens indhold over i det samlede bed - så ødelægger du siderne.

Så er de tre store samlet og fyldt op med harpet muld. På grund af problemer med mange muldvarpe i haven, valgte jeg at lægge tæt voliere net i bunden af alle højbedene.
Det forhindrer dyrene i at kunne komme op i selve højbedet, men gør selvfølgelig også, at jeg ikke kan grave dybere ned i højbedet end til bunden hvor nettet er. Jeg har dog ikke (efter det første år) oplevet, at planternes rødder er så lange, at nettet volder problemer. Og hvem har gulerødder, der er længere end 30 centimeter alligevel...

Det er jo altså en fornøjelse, når det begynder at pible frem!

Og ikke mindre, når væksten rigtig tager fat!

 

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 28 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!