Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
 
  Bygge-erfaringer Carport
 
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Carport

Scenen er klassisk. Et nybygget hus pryder kvarteret med sortglaseret tegltagsten, håndstrøgne, bløde mursten, heltgalvaniseret tagrende og mange andre smukke detaljer.

Og hvad sker der så - kontoen til "uforudsete udgifter" løber pludselig løbsk, nu skal der spares! Men hvor?

Fliserne til indkørslen er bestilt og betalt, håndværkerne skal have deres løn og maghoni vinduerne VIL konen have!

Jeg har det, tænker de fleste! Vi køber da bare en billig carport i Bilka og dropper den arkitekt-tegnede, der alligevel bliver alt for dyr at opføre. Bilen er ligeglad, bare den står i tørvejr!

Som sagt, så gjort - og derfor kan du i dag køre rundt i nybygger-kvarterer og se det ene smukke hus efter det andet. Med en hæslig billig carport med fladt blåt trapeztag klasket på husets ene side. Og når først haven og hækken er vokset op og dækker for husets udseende, er der KUN udsynet til en grim carport tilbage. Synd og skam!

Vi gjorde selv nøjagtig det samme. Skæmmede et pænt hus i million-klassen med en grim carport, erhvervet for under 10.000 kroner.

Efter to år fik vi nok af synet. Satte den gamle carport i "Gul & Gratis" til 3000 kroner og var så heldige, at en læser fra Kolding købte den og fjernede det hele.

På grund af blød bund var vi godt klar over, at vi ikke skulle vælge en integreret carport (det ville også koste 120.000 kroner ekstra til pilotering). Men samtidig ville vi gerne kunne gå tørskoet fra bilen og ind i huset.

Løsningen blev en dobbeltgarage på 48 m2, der "tagrende ved tagrende" ligger klods op af huset.

Jeg har selv tegnet garagen og havde som krav, at der skulle være minimum 10 m2 værksted PLUS et cykelskur. Og netop det med cykelskur, er der mange, der glemmer. Og dermed giver man sig selv cirka 20 års ekstra ærgrelser over børnenes og deres venners væltede cykler ved siden af bilen.

Nu er jeg ikke arkitekt af uddannelse, så jeg fik tømrermester Hauke Bruun fra Åbenrå til at gå tegningerne igennem og komme med eventuelle rettelser.

Der var et par stykker.....

Derefter skal der ansøges om byggetilladelse ved kommunen. Det koster typisk 5-700 kroner. I løbet af små 14 dage er tilladelsen i orden (hvis der ikke skal dispenseres), og så er det bare om at gå i gang.

Hvis du altså kan få fat i en håndværker......

Til trods for projektets størrelse var det først håndværker nummer 9, der bed på krogen. To af de spurgte sagde pænt nej tak, de øvrige hørte vi intet fra igen!

De var alle "åh-så-interesserede" og vi skulle nok høre nærmere fra dem indenfor få dage. Det gjorde vi bare aldrig. På trods af forskellige rykker-henvendelser kom der aldrig et klart NEJ eller JA.

Byggebranchen har virkelig et problem på dette område, og man kan næsten ikke lade være med at fryde sig over en eventuel nedgangstid for byggeriet, hvor diverse håndværkere så igen bliver tvunget til at være mere servicemindede og ærlige overfor kunderne.

Jeg forsøgte også at lægge mit tilbud ud på den meget omtalte hjemmeside "byg og bolig" - der kom ikke én eneste tilbud.

Indrømmet - hele carport-projektet blev ikke ligefrem billigere af at blive realiseret hele to gange, men vi er ovenud tilfredse med den løsning, som vi har i dag.

Der er dog utrolig meget arbejde forbundet med udarbejdelse af en dobbelt carport med afvalmet tag, ekstra cykelskur og isoleret værksted, så min pointet er klar:

Lad være med at spare på carporten, når du bygger hus. Drop hellere løsninger inde i huset, som kun du - og evt. gæster, der er nøje instrueret i at se detaljerne - kan se.

Faktisk er netop carporte relativ billige at få byggefirmaet til at opføre (nu de alligevel er igang med huset).

Vi kunne have fået en integreret dobbelt carport med værksted hos Eurodanhuse for cirka 70.000 kroner (2003 priser). Man kan næppe selv bygge en lignende for de samme penge.

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!