gert eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
 
  Bygge-erfaringer Carport
 
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Husbyggeri

Efter et par år i et ældre hus, valgte vi i 2003 at bygge et nyt hus i Løjt Kirkeby ved Åbenrå.
Valget af model stod mellem Jely-huse og Eurodan-huse. Vi valgte sidstnævnte - primært på grund af den korte afstand til firmaets hovedkontor i Rødekro.

Nedenunder kan du i "dagbogs-form" læse om byggeriet i den periode, det stod på:

Søndag den 1. december 2002 - i solskin men bidende frost - begyndte Polles entreprenørfirma (fra Vojens) af grave ud til sokkel og binde armeringsjern sammen til soklen. På grund af den bløde bund kræves der ekstra meget armeringsjern, hvilket også kan ses på prisen for ekstrafundering! Vi har dog været så heldige, at Åbenrå Kommune har modregnet prisen på den ekstra fundering i prisen på grunden, så det er ikke gået så galt endda. Samtidig gik elektrikeren fra Genner EL i gang med lægge strøm ind på grunden, så alt efterhånden er klar til håndværkerne.

Torsdag den 12. december begyndte et entreprenør-firma at grave ud til brøndfunderingen, som blev foretaget i løbet af en dag onsdag den 14. december. I alt er 21 "brønde" blevet boret ned på grunden (de længste skulle fem meter ned), armeret og forankret i store mængder beton. Vi har købt en grund med "blød bund", så det er ikke nok kun at grave ud til en sandpude. I øvrigt viste beregningerne, at hvis vi ville have en sandpude-fundering i stedet for en brøndfundering, skulle der graves 120 læs jord væk og køres 120 læs sand til!
Det ville næppe give den bedste start på et forhåbentlig godt naboskab, så vi valgte i stedet at brøndfundere og på den måde undgå de mange, tunge lastbiler på vejen.

Januar 2003
Det har været en hård jul! I november måned talte den byggetilsynsførende om, at vi måske allerede kunne rejse indervæggene inden jul - men da vi nærmere os juleaften var gulvvarmen ikke engang lagt ned i gulvet og støbt endnu.
Og samtidig blev julen og nytåret jo præget af sne, frost og kulde, så da det endelig blev hverdag igen mandag den 6. januar, var minusgraderne så voldsomme, at smedene ikke kunne binde gulvvarmen på rivenettet uden at ledningerne ville brække.
Den 15. januar var der endelig plusgrader & to smede fra Arnum VVS på besøg, så i løbet af kort tid var gulvvarmen på plads og to dage senere blev resten af gulvet støbt. Desværre bliver det en lidt dyrere fornøjelse end først planlagt, da Eurodan-huse valgte at bruge varm beton. Temperaturen var ellers over de anbefalede tre plus grader, men det afholdte ikke firmaet for at gå med livrem og seler. Selvfølgelig er vi som bygherrer også interesseret i det bedste resultat, men anvendelsen af varm beton er en dyr affære, som der kun er OS til at betale. Og vi har i forvejen betalt ekstra regninger på små 3000 kroner for brug af varm beton til sokkelsten m.m.

Alligevel var fredag den 17. januar en festdag med nystøbt gulv - og festen fortsatte såmænd tirsdag den 21. januar, hvor kranvogn og fire montører ankom tidligt om morgenen med alle indervæggene. På blot syv timer var alle elementerne sat op, så nu kan vi gå rundt "inde" i huset og snakke om stue, køkken, børneværelse m.m. uden det virker alt for kryptisk!         
Samtidig med at montørerne forlod byggepladsen, ankom tømrerfirmaet O.F. Montage fra Vojens v. Ole Fuglbjerg og begyndte at stille stillads op.

Hvor vi tidligere syntes at byggeriet skred en anelse langsomt frem, fik piben godt nok en helt anden lyd, da først tømrerne ankom! I løbet af en dag var spærene rejst og torsdag den 23. januar kunne vi holde rejsegilde. Vores byggetilsynsførende Gunner Jørgensen fra Eurodan-huse havde udtrykkeligt bedt os om KUN at holde rejsegilde, hvis vi VIRKELIG havde lyst til det! Tiden med indmurede, hylende flasker i tagskægget på grund af for lidt øl til håndværkerne eller mangel på rejsegilde er en saga blot! 

Torsdag den 29. januar begyndte tre elektrikere at trække kabler fra loftet og ned til alle stikkontakterne. Samtidig gik tømrerne i gang med at isolere loftet med 300 mm rockwool og samtidig sætte undertaget op. På en måde virker det mere "betryggende" at huset nu er lukket af for oven, selvom det kun er med undertag endnu.
Efter råd fra vores private tilsynsførende gik min knægt Emil på fire år jeg jeg straks i gang med at feje alt regnvandet ud af huset i takt med tømrernes opslåning af undertag. Ikke fordi regnvandet trækker ned i betongulvet, men på én eller anden måde SKAL dette trælse regnvand jo ud af bygningen - og fejer vi det ikke ud, er der kun varmekanonerne til at tørre det ud, når først huset er total lukket med vinduer og døre.
Og en varmekanon koster strøm-kroner. Masser af strømkroner, faktisk...

Februar 2003.
Respekt for tømrerne - trods snevejr, kuldegrader og Sibirske sneklædte landskaber har de to træmænd arbejdet godt og solidt med vores hus i mange dage nu. Alle lægter er hamret fast på taget, rendejern og stål-tagrender monteret og sidst i uge 6 skulle alle vinduer og døre gerne være monteret - huset er dermed "lukket".
Dørene og vinduerne kom allerede tidligere på ugen, hvilket har gjort os en smule bekymrede. Der tales meget om tyveri fra byggepladser, og en bygherre fra Gråsten har for ikke lang tid siden oplevet at få alle elementerne stjålet fra pallen på en nat. I Århus var tyvene dog endnu mere udspekulerede - de skruede simpelthen alle døre og vinduer ud af huset EFTER de var monteret!

Marts 2003
Hvis det er noget lort at mure i frostvejr, vil vi absolut være de første, der finder ud af det!
Hele vores hus er muret i minusgrader af murerne fra firmaet Hans Jørgen Fogh fra Toftlund. Den 25. februar kunne de endelig lægge mureskeen fra sig og erklære arbejdet for overstået. Til gengæld har minusgraderne ikke være faretruede lave, og da der samtidig er sprit i mørtlen burde det ikke være et problem.

Vi er YDERST tilfredse med resultatet. Husets "linier" er flotte lige og stenen står smukt til tagstenene. Der har faktisk kun været problemer med et enkelt hjørne, der skævt, men den rev murermesteren straks ned igen og genopmurede i korrekt facon. Sådan! Knap så heldige har vi været med malerarbejdet. Vi står selv for malerdelen (læs = vi hyrer en malermester, der er billigere end Eurodans), men vores "billige" første malermester havde problemer med at overskue opgaven, så hans valgte af afbryde samarbejdet og efterlade os med et kun grovspartlet hus. Og en tidsplan, der var ved at gå i vasken (som selvbygger har du kun 14 dage til al malerarbejdet).
Heldigvis trådte vores byggetilsynsførende i karakter og hjalp os blandt andet med at etablere kontakt til en anden malermester. Han rokerede også rundt med håndværkerne fra andre Eurodanhuse, så tidsplanen ikke blev helt skudt i sænk. Som det ser ud lige nu er vi kun 2-3 dage efter den oprindelige tidsplan. 

April 2003
I Guder, hvor tiden går hurtigt som bygherre. Vores hus blev færdig til tiden - eller det vil sige: næsten til tiden!
Vi havde aftalt 1. april som afleveringsdato, og hvis man ser bort fra at huset på det tidspunkt stadigvæk manglede skabsgreb, emhætte og lysbaldakin kunne man i realiteten godt flytte ind. Vi valgte dog at vente et par dage og i stedet bruge tiden på at få trægulvet på plads + lagt 102 m2 fliser ved indkørslen, gang op til huset, rundt om huset og selve terrassen. Flisearbejdet er noget mange bygherrer venter med (der er mere hastearbejde der venter inden døre), men vi har senere hen fundet ud af, at det var den helt rigtige prioritering. I stedet for konstant at slæbe jord og smadder med indenfor, havde vi allerede fra dag et en fornuftig platform uden om huset - og havde samtidig også et sted at stille barnevognen!
Selve flytningen foregik hurtigt og aldeles smertefrit med Vilslev Flyttefirma - et kanonfirma med hurtige, pålidelige og hyggelige flyttefolk. Vi tog priser hjem fra flere flyttefirmaer, men der var ingen, der kunne matche priserne fra Vilslev Flyttefirma!

Maj 2003
Når man køber et hul (rent jordligt, altså!) af en byggegrund, må man forvente et større arbejde med at få jorden op i niveau. Det forventede jeg også - og det fik jeg også!
I alt har vi nok tilført 70-80 m3 jord. Men dermed er grunden jo ikke planeret, så jeg har været i gang med skovl, rendegraver, stubharve, planeringshave og fræser. Og da jeg endelig var ved at blive tilfreds, regnede det flere dage i træk og vi kunne straks se, at jorden manglede at blive grubbet (en stor en-furet plov, der løsner jorden i en dybde af 70-90 cm.), da der opstod flere vandpytter rundt om på plænen. PÅ DEN IGEN....
En mand med traktor og grubber fra Hønkys Maskinstation blev bestilt, og da han var færdig var haven igen total ujævn, så vi måtte på den igen med planeringsarbejdet.
 
Jeg fik min far til at komme med havetraktoren, som vi spændte en europalle bagefter. Og så skal jeg ellers love for, at grunden blev jævn! En havetraktor med en europalle bagefter er intet mindre end et vidundermiddel som planeringsinstrument. Glemt alt om dyre anlægsgartnere med specialudstyr til hundedyre priser - havetraktoren og pallen klarer det hele.
Samtidig var jeg så heldig at få sået græs lige inden en længere varmeperiode begyndte i maj, så i dag står græsset utroligt flot og grønt og er virkelig en fryd for øjet. Plæneklipperen blev startet for første gang søndag den 15.juni - det var et stort øjeblik!

April 2004 
Efter et år i det nye hus er siden om husbyggeriet nu ved at nå til vejs ende. Generelt er vi yderst godt tilfredse med huset - men husk, at tilfredshed med et hus sjældent beror udelukkende på huset. Kvarteret, naboerne og hele områdets atmosfære spiller også en vigtig rolle.
Vi har fået usædvanlig gode naboer på begge sider af vejen - og det har egentlig betydet langt mere for os, end vi havde troet. Vi har virkelig fornemmelsen af at "høre hjemme" på Nørretoft, og den slags gør jo ikke tilfredsheden med huset mindre!


En kollega fra DR har bygget Eurodanhus i Køge - og det med en hale af problemer i kølvandet. Der er brugt forkerte mursten på den ene side af huset, en mur er direkte skæv, gulvet i stuen er ikke "støbt efter" med huller og ujævnheder til følge etc.
Den slags historier har vi været lykkelig forskånet for!
Den mest graverende fejl hos os var et undertag, der blafrede i blæsevejr. Det har det til gengæld gjort i næsten to år, inden fejlen blev udbedret af tagdækkerfirmaet.
Ellers er det mest små-fejl a la revnet tapet i hjørnerne og en enkel skabslåge der binder - ikke alvorlige ting. Måske har vi været heldige med håndværkerne, måske er pengene til en privat byggesagkyndig givet godt ud, måske har vi selv været opmærksomme på at gribe sjusk i farten og få det ændret!
Under alle omstændigheder er et husbyggeri en stor mundfuld. Ikke bare selve byggeriet, men også anlæg af haven med jord, græs, buske og fliser. Jeg er ikke helt sikker på, at jeg gad gøre det om igen - i hvert fald ikke foreløbig!
 


 

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 28 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!