Så skal haven gødes!
Forår
- alene navnet. Herligt!
Foråret er en af de fire
årstider. På den nordlige halvkugle ligger foråret fra omkring
21. marts til 21. juni.
I dansk sammenhæng er det almindeligt
at betragte foråret som månederne marts,
april og maj.
Der er ingen officiel meteorologisk
definition; men for Danmark er foreslået perioden, hvor minimumstemperaturen
ligger mellem 0 og 10 °C og gennemsnitstemperaturen er stigende (ca. 25.
marts til ca. 19. juni).
I det tidlige forår er jorden stadig
kold, selvom der kan være lune dage. Solen varmer kun langsomt jorden op, men
du kan hjælpe den på vej med et par simple tiltag, som Haveselskabet
anbefaler:
Læg plastik ud
Ved at læge klar plastik ud over køkkenhaven får du en simpel solfanger.
Det hjælper med at hæve temperaturen de få grader, som betyder, at du kan så
urter og sætte kartofler lidt tidligere end ellers. Læg plastikken ud
samtidig med, at du sætter kartofler til spiring 1. marts, så er jorden klar
til at modtage kartoflerne først i april.
Plastik i lange ruller kan købes i byggemarkeder
Tilførsel af kvælstof i foråret giver
planterne en hurtig start og dermed en længere periode, hvor de kan optage næring
og vokse. Der er dog enkelte undtagelser:
Her kan spares
Jordbær gødes først med kvælstof efter plukketiden, da de ellers får for
mange blade.
Ældre træer og buske på god jord klarer sig udmærket uden tilførsel af gødning.
Bælgplanter – Guldregn, gyvel, ærter, bønner m.fl. klarer selv kvælstofforsyningen
ved hjælp af kvælstofdannende knoldbakterier på rødderne. De skal derfor
ikke tilføres kvælstof.
De kræver ekstra
Nogle planter har en lang vækstsæson, og har derfor brug for ekstra tilskud
af kvælstof senere på sommeren. I køkkenhaven er det især porre, kål og
selleri. I prydhaven er det de sene stauder, roser og sommerblomsterne. Giv
lidt men tit.
Græsplænen gødes efter behov
Græsplænen kan gødes efter temperament. Der bør ikke gødes med for store
mængder ad gangen. En velgødet græsplæne vil bedre kunne klare sig mod
ukrudt og mos, men kræver til gengæld ekstra vanding og hyppigere klipning.
Hvis væksten går i stå pga. vandmangel skal plænen ikke gødes.
Udbringning af gødning
Kunstgødninger er let opløselige og kan give svidninger, hvis de opløses på
bladene. Derfor er det sikrest at udstrø gødning enten når planterne er
helt tørre eller i vedvarende regn. Husdyrgødning og anden organisk gødning
frigives langsomt og er vigtige for jordens mikroorganismer. Det giver jorden
en bedre struktur.
Mængder
I en køkkenhave vil man oftest tilføre 4-500 gram kvælstof (N) ad gangen pr
100 m². Til græsplænen bringes normalt højst 300 gram ud af gangen. Gødningens
indhold af de forskellige stoffer er opgivet på posen i procent af vægten.
NPK 12-5-14 indeholder 12% N (kvælstof), 5% P (fosfor) og 14 % K (kalium).
Gødning til køkkenhaven
De fleste køkkenurter kan bruge omkring 12-1500 gram N i løbet af en vækstsæson.
Hvis der bruges kompost eller husdyrgødning nedsættes mængden af kunstgødning
tilsvarende. Kortvarige kulturer bruger mindre, langvarige 50-100 % mere.
Overgødskning giver større risiko for sygdomme og skadedyr.
Gødning til prydhaven
I prydhaven bruges meget mindre gødning end i køkkenhaven. Hvis der ikke
fjernes noget fra haven (blade, græsafklip m.v.) er der i princippet heller
ikke behov for gødskning.
|