Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
 
  Vejret i 2012
Øv - efterår igen!
Klamme russere!
Ryg - og tab 3 millioner kroner!!
Min store bagdel!
Facebook - så skete det!
Åh nej-nytårsforsæt!
Julen koster!
Skål!!!
Hva' taler du om?
Så blev det koldt!
En FED jul!
Ribe - ikke Esbjerg!
Svine-influenza!
Hurtige penge?
Aktier & øl
Husker du 70'erne?
Udsolgte varer
Sommerrejser
Dårlige julegaver
Hvorfor webblog?
Sommertid, øv!
Du søde jul
Mørk vinter
Gødningstid
Farlige lande
 
  Links  

 

 

Sommertid, øv!

Så skete det igen!

Tja, egentlig burde jeg vel have vænnet mig til det, når det trods alt sker to gange om året. Alligevel irriterer det mig hver gang = overgangen til enten sommer- eller vintertid.

Naturens gang i Danmark er både smuk og særpræget, så hvorfor prøve at ændre det med "kunstigt" ekstra lange lyse aftener. Og det modsatte om morgenen, når vi igen går fra sommertid til vinter/normaltid.

Der er masser af indvende mod sommertid - eksempelvis:

Det er upraktisk for landmændene og deres dyr, at fodringstiden pludseligt forskydes en time.

Ure der ikke styres af Frankfurt skal stilles - og der kan være tale om rigtigt mange: Stueure, ure i mobiltelefoner, ure i biler, clockradioer, armbåndsure, kirkeure, for blot at nævne nogle!

Mange undersøgelser tyder på, at den kunstige ændring af menneskets indre døgnrytme har uheldige konsekvenser, tænk blot på fænomenet jetlag.

For mange familier med små børn er specielt omstillingen til vintertid forfærdelig. Hos børn er det meget svært at ændre den indre døgnrytme, så de fleste børn vil vågne på nøjagtig samme tidspunkt dag efter dag. Uanset, at nogle politikere har bestemt, at døgnet mellem overgang fra sommertid til vintertid pludselig er 25 timer lang. Så ikke nok med at børnene nu vågner en time før normalt - det giver også yderst trætte børn i "den anden ende".

Egentlig er fænomenet sommertid én stor vittighed.

Sommertid blev første gang og halvvejs i spøg foreslået af Benjamin Franklin i essayet An Economical Project, udgivet i 1784 under Franklins ophold i Paris.
Desværre hoppede nogle politikere med på den dårlige spøg, og sommertid blev derefter indført første gang i Østrig og Tyskland d. 30.4.1916 for at spare olie, der var knap på grund af krigen. En række andre europæiske lande, herunder Danmark, fulgte trop den 21.6. samme år.

Påstanden om, at man sparer energi ved at udnytte dagslyset bedre, er gennem de senere år blevet godt og grundigt gennemhullet af diverse undersøgelser.

Så nu har vi mest sommertid på grund af "at det plejer vi". Der var også engang, hvor vi PLEJEDE at brænde kloge koner på bålet som hekse. 

"Plejer" bør dø........

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!