Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
 
  Vejret i 2012
Øv - efterår igen!
Klamme russere!
Ryg - og tab 3 millioner kroner!!
Min store bagdel!
Facebook - så skete det!
Åh nej-nytårsforsæt!
Julen koster!
Skål!!!
Hva' taler du om?
Så blev det koldt!
En FED jul!
Ribe - ikke Esbjerg!
Svine-influenza!
Hurtige penge?
Aktier & øl
Husker du 70'erne?
Udsolgte varer
Sommerrejser
Dårlige julegaver
Hvorfor webblog?
Sommertid, øv!
Du søde jul
Mørk vinter
Gødningstid
Farlige lande
 
  Links  

 

 

Du søde jul!

Julen er her - og det skal fejres. Men for mange sker fejringen for lånte penge. Rigtig mange lånte penge, endda!
 
I 2006 forventer detailhandlen at slå alle tidligere rekorder for julehandel. Men samtidig viser tal fra Finansrådet, at markedet for forbrugslån eksploderer op til jul. I december 2005 steg lånetrangen med 67 % i forhold til den måned, hvor der lånes næstmest - har du gættet hvilken måned?
Juni - på grund af sommerferien, selvfølgelig!
I alt lånte vi danskere for over 7,5 mia. kr. i banker og sparekasser i december 2005. I år forventer man,, at vi vil købe på klods for over 8 mia. kr. i 4. kvartal 2006 – en stigning på næsten 20 % i forhold til året før.
 
Kan man derfor tale om en "ægte og glædelig" jul?
Nej, vil nogle nok mene, for tømmermændene vil banke hårdt på allerede i januar, når renterne af lånet skal til at betales.
Ja, vil andre nok mene, for det er kun jul én gang om året. Og skal skal det edderbrølemig kunne mærkes, at vi lever. Der skal ikke mangles noget som helst. Ungerne skal have gaver for et par tusinde kroner - hver. Konen skal have en ny vinterkåbe, jeg selv kan ligeså godt forkæle mig selv en smule og købe nye vinterdæk til bilen - og hvorfor ikke tage et par dage i badeland mellem jul og nytår?
 
Men helt ærligt - er det virkelig at svaret på en ægte, glædelig jul? At gældsætte sig i en grad, så de øvrige 11 måneder bliver et økonomisk helvede?
Jeg tror ikke, at børnene bliver mere lykkelige over at få et overflod af gaver - hvis der samtidig skal spares resten af året.
 
Selvfølgelig lever vi ikke i 70'erne mere, hvor én af julens højdepunkter var at se Cykelhandler Gregersens opstillede juletog i cykelhandlerens udstillingsvindue. Sirligt pyntet med plastikjuletræer og hvidt gran. Og selvfølgelig er højdepunktet ikke længere juletræsfesten i Vilslev Forsamlingshus d. 21. december (hvor man altid blev SÅ glad over slikposens tunge vægt - indtil det gik op for én, at vægten af en appelsin og et æble altså slog vægten på slik adskillige gange!) - men alligevel vil jeg godt mane en smule til besindighed her i julen.
 

Julen er tusinder af års traditioner og tro i skøn forening. Den jul vi kender og fejrer i dag, er langsomt opstået af hedenske, nordiske og kristne skikke og overbevisninger.
Julen er et utal af traditioner, der varierer fra familie til familie, men alle tager deres udgangspunkt i den jul vi kender fra historier, bøger og gamle sagn.

Og her opererer man altid med en jul, der er hjerternes fest. En jul i familiens skød med gode oplevelser, god mad, hygge og tid. Oceaner af tid.

Lad os blive i den verden - uanset om den lugter langt væk af Matador eller Lille Per. Lad os for en gang skyld glemme, at ingen af os altså dør, selvom vi ikke bruger en ocean af kroner på julepynt, gaver, mad m.m.

Lad os for en gang skyld fokusere på det, det hele handler om = glæden ved at vi har hinanden!

Lyder det for helligt?

Tjae, det er jo trods alt jul, ikke?

Glædelig jul & godt nytår til alle. 

 


 

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!