gert eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
 
  Vejret i 2012
Øv - efterår igen!
Klamme russere!
Ryg - og tab 3 millioner kroner!!
Min store bagdel!
Facebook - så skete det!
Åh nej-nytårsforsæt!
Julen koster!
Skål!!!
Hva' taler du om?
Så blev det koldt!
En FED jul!
Ribe - ikke Esbjerg!
Svine-influenza!
Hurtige penge?
Aktier & øl
Husker du 70'erne?
Udsolgte varer
Sommerrejser
Dårlige julegaver
Hvorfor webblog?
Sommertid, øv!
Du søde jul
Mørk vinter
Gødningstid
Farlige lande
 
  Links  

 

70'erne i fløjlsbukser & spejderhagl til 1 øre!

Den 25. juni 2008 er for manges vedkommende en lidt sørgelig dag i Vilslev & omegn - for på netop denne dato lukkede og slukkede Kongeådal Skole efter 266 år!
Politikerne i den nye Esbjerg Kommune kunne ikke finde penge til skolens fortsatte drift, og det man af og til kunne ønske sig som barn - når nu lektierne ikke var alt for godt lavet - bare skolen dog lukkede, tja, det er virkelighed nu!
 
Jeg gik på skolen fra 1973-80 - som regel var vi altid 10 elever i klassen -  alt afhængig af tilflyttere og fraflyttere. Men dem var der nu ikke så mange af. otte ud af 10 af os var samtidig de yngste i en børnefolk, så vi havde lært kompromiets kunst!
 
Vi kom langvejs fra - yderpunkterne var Jedsted Mark og Vilslev Bjerg - i daglig tale: æ Bjerg!
 
Selvom afstanden jo altid virker længere, når man er et barn, så VAR der alligevel langt fra Bjerget til Kongeådal skole - men det ku' gøres på en halv time. Det værste - og mest forblæste stykke - var fra gården og indtil gadelyset ved Trekroner, dog som regel altid med medvind.
På hjemturen var der stiv modvind!

Jeg kan tælle på to hænder, de antale gange, jeg er blevet KØRT til skole i bil. Det passede ikke rigtigt sammen med malketiderne. Og så hårdt ku' det vel heller ikke være at cykle 4 km. Hver vej! Og lærerene sagde også altid, at Bjerg-børnene altid var friske og klar til at lære noget efter den lange cykeltur.
Det ku' ens forældre leve højt på!

Jeg fulgtes som regel altid med Birte, så gik turen lidt nemmere. Var man heldig, ku' man også få lov til at hænge på slæb, når Bror-Post afleverede breve på knallert.
 
Da jeg begyndte på skolen, var vi et halvt år tidligere trådt ind i EF.
 
- No kommer æ bønder til peng´, mente min far - men en omgang leukose gjorde os nu ikke ligefrem EF-forgyldte. Så måtte man en tur omkring havnen i Esbjerg for at tjene ekstra penge som lossearbejder. Det var før krise- og størreordningernes tid!
 
Det med EF i et fremmed land langt væk, ku' nu også være ligemeget for os i 1. klasse. Sommerferien - hvis der var nogen - gik højest til Legoland, Hjerl Hede eller Billingland i Vejen. Eller besøg hos fætre og kusiner - HELT ude i Ribe!
 
I 1973 blev 1 og 2 øren også afskaffet i DK - men jeg kan stadigvæk huske min nabokammerat Verny cykle hele vejen ind til Brugsen for at købe et spejderhagl for den 1-øre, han havde fundet på vejen derhjemme. Det var før Disney-shows tid og slik ad libitum.
 
I 1973 havde vi også et folketingsvalg den 4. december, og så blev undervisningspligten udvidet fra 7 til 9 år.
- Så kloge, de skal bliwe, som én af Vilslevs gamle bønder udtrykte det!
 
I skolen havde vi også sang i den lille grå "arvessølv" - men i radioen spillede de Kim Larsen, der netop havde udgivet sin første solo-LP "værsgo".
Han sang bla. om Christianshavn Kanal og blaffersangen - det var altså en anelse meget køvenhavnerri over det.
- Og hvorfor skal han da altid åbne munden så møj, beklagede min mor sig.
men på samme LP var også "Det er i dag et vejr et solskinsvejr" - og så var Lune Larsen taget til nåde igen.
 
Årene gik, men grundstammen i klassen var hele tiden den samme. Nye fag kom til, Klassens Time var et stort hit, men også nye lærere kom til. Én af dem - en ung nyuddannet kvindelig lærer - introducerede en hjemmelavet postkasse, hvori eleverne kunne skrive ideer eller komme med ris og ros!
- Hvorfor vil hun ha' ris, hjemme hos wos får vi kun kartofler, kan jeg huske én fra min storebrors klasse sige!
 
I husgerning indprentede Fru Clausen os altid, at vi skulle huske at vaske de øverste tallerkner af, inden vi brugte dem - der ku' nemlig være muselort på. Jo, skolen var ikke ligefrem ny, men den emmede alligevel af en god atmosfære og et sted, hvor vi følte os hjemme. 

Mange af os, i hvert fald!
 
På utrolig kort tid gik der syv år, og vi fik lært, at krige ikke kun hørte fortiden til. Sovjetunionen invaderede Afghanistan, Iran slogedes med Irak og i Danmark sprang Dansk Sojakagefabrik i luften på islands Brygge - pyha, godt det var i København, vi ville da nødig undvære Jensen på Foderstoffen her i byen!

Jeg kørte regninger ud for ham én gang om måneden og fik en femmer for det. Og til jul ku' man købe juletræer hos ham - altid de stive rødgran, der dryssede inden 2. juledag, men Nordmans-granerne var for dyre!

 
Sport gik vi egentlig ikke ret meget op i - vi spillede lidt håndbold i frikvartererne, men så heller ikke mere. Og at fodboldspilleren Ronaldinho og tennisstjernen Venus Williams blev født det år, vi sagde farvel til Kongeådal Skole, ville alligevel ikke have betydet noget.
Meget værre var det, at Dirch Passer døde samme år, men han drak vist også, mente min far. Det gjorde man højest til juletræsfest og høstfest i forsamlingshuset. Så var det altid så sjovt at skulle til bageren i Gredstedbro for at hente rundstykker til Æ Bjerg næste morgen, for man kendte alle biler i Vilslev og ku' så se, hvem der var blevet for fuld og have ladet måtte bilen stå!
 
Hvor vi tidligere gik i søskendes udtjente tøj og fik en elastik mellem knappen og knaphullet, hvis bukserne strammede, ja så begyndte en spirende mode-dille af røre på sig i 1980. 
Folk begyndte lige pludselig at gå rundt i tøj med specielle mærker på, og på Shu-Bi-Duas lp nr. 7 sang de, at det var "en lille og krokket-dille".
 
- Hvem døwlen vil give manne hunne kroner for den slags, mente min far.
- I hvert fald ikke her i Vilslev!
 
Næh, så var Shu-Bi-duas udgave af Midsommersangen meget bedre.
 
Den gamle var efterhånden så svær at synge, at når vi havde sankt hans bål ved Æ Fyldgraw, så måtte vi opgi!
Shu-Bi-Duas udgave var fræk og moderne - og pirkede samtidig ved de gamle traditioner og vaner.
Jo-jo, der var nytænkning på vej, samfundet var ved at ændre sig. Og Vilslev med!
 
... og nu: 28 år senere, har Vilslev forandret sig nok engang: Kongeådal skole er ikke mere!
 
Men værdierne er der endnu.
 
Og det bliver de nok ved med...
Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 28 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!