Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
  USA  
  USA 2  
 
  Solvang
San Diego
Tucson
Phoenix
Lake Havasu
Palm Springs
 
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Solvang

- Du sku' ha' været her i sidste uge. Da kredsede to ørne rundt over os i flere dage!

Ordene kommer fra Andreos, illegal hispanic immigrant, nu ansat hos vinbonden Peter Work lidt uden for Solvang.
Jeg gøs lidt ved tanken om de to ørne med et vingefang på mere end to meter, for grunden til at Andreos fortæller det er, at fire - for mig at se - STORE kalkunhøge flyver hen over os i vinmarkerne, hvor vinstok efter vinstok afløser hinanden.

Øh... glemte jeg helt at skrive, at jeg er tilbage i USA, tilbage i Californien, tilbage i mit elskede Solvang, som jeg efterhånden er begyndt at føle mig alt for godt hjemme i?

Solvang fylder 100 år i år (2011), så jeg er i byen for bl.a. at lave interviews med danskere, der skal sendes på P4 i løbet af efteråret. Vinbonden Peter Work er en af dem - og egentlig ikke en typisk én af slagsen!

Peter er it-mand, profitsøgende forretningmand med mere næse for pinotnoir end penge - men et møde i New York ændrede det hele. Mødet skulle finde sted den 9. september 2001 - i worldtrade center!

Om aftenen den 8. september blev mødet aflyst med kort varsel - til Peters store fortrydelse. Nu var han fløjet hele vejen til N.Y. fra L.A. - og så aflyste de mødet!

Næste morgen var World Trade Center væk...

Peter rejste tilbage til Los Angeles og sagde som det første til konen - Nu skal mit liv bruges på andet end at tjene penge!

Kort efter var hans vinfarm udenfor Solvang en realitet - og kører nu på 10. år med stor succes.

Peter er som sagt kun én ud af 8 danskere, som jeg interviewer herovre. De fleste er selvstændige, har egen frisør salon, brugskunstbutik, restauranter, chokoladefabrik, etc. Og så er der lige Paul Hanberg, men han "fylder" simpelthen så meget, at ham må I vente med at høre mere om til næste gang.

Jeg kan dog lige oplyse, at Hanberg er 85 år, men mener det kunne være en rigtig god ide, at få mig til at slå mig ned i Solvang med familien.

- Vi har brug for nye danskere som dig her i Solvang. Jeg can set you up, trust me, sagde Hanberg over en kold Carlsberg (selvfølgelig) på hans terrasse i dag, i øvrigt hugget ind i Santa Ynes bjergsiden med et fantastisk panoramaudsigt over Solvang. Lige fra den oprindelige "The Mission", hvor de første danskere slog sig ned, til kopien af Rundetårn, som Hanberg selv har bygget - og som i dag er et pizzeria!

- I'll can set you up overhere, trust me, siger Hanberg igen og skåler over mod mig.

... mere om ham senere!

Livet er herligt i Solvang - faktisk er vores største problem, at vi ikke kan nå at gå til alle de barbecue-fester, som vi inviteres med til hos de danskere, vi møder. I morgen skal vi af sted til én af de helt store ved Arron Petersen, én af byens unge spidser.
Ungerne skal have badebukser med. Og god tid, som han siger...

I går inviterede Knud (fra Kolding - hvilket han aldrig glemmer! Hver gang han åbner sin Ipod er det med vejrudsigten fra Kolding som baggrund!) os på intet mindre end "den bedste God damn steak in the west".

- Bare tag din car og follow me. Så er vi der snart, sagde Knud, satte sig ind i sin 2. bil ud af 5 mulige og kørte mod sydøst.

- Nu er det forhåbentlig ikke alt for langt, indskød Birgitte?

- No no, bare follow me, vi er der snart, svarede Knud!

48 miles senere var vi der.

48 miles - det svarer sgu til at få lyst til at helt bestemt steak på en restaurant i Esbjerg. Når man bor i Åbenrå!

Men afstande betyder jo ikke noget herovre, så vi fik faktisk en uforglemmelig oplevelse på Harrys Beaf & Plaza i Santa Barbara.
En restaurant med 70 år på bagen - og stort set intet ændret! Måske lige bortset fra prisen, men alt det med penge tog Knud sig diskret af.

På væggene hang der hundredvis af billeder af gæster - lige fra de første fattige bønder i begyndelsen af 40'erne til diverse præsidenter lige siden!

Familien er selvfølgelig med igen i år. Vi var så dumme at forsøge at spare lidt penge på flybilletten ved at rejse ud af København. Stor fejltagelse!
Samme dag blev København ramt kASKADER af vand - og stort ALT, der kunne gå galt for DSB, gik galt!
Vi kom dog ud i lufthavnen i tide og nåede Air Canada flyet til Toronto og derefter videre til Los Angeles.

Vi begyndte nedflyvníngen over L.A. i samme minut fyrværkeriet brød løs over byen i anledning af den 4. Juli. Et smukt syn!

Det samme er vores bil! Jeg KAN ikke lade være med at skrive om den. Sidste år havde vi en firehjulstrækker, en Ford Edge. I går kunne vi vælge en klasse større til samme beløb, så vi har en kæmpe sølvmetallic GMC Envoy firehjulstrækker. Jeg skal nærmest kravle op i den...

Den sluger benzin som en alkoholiker slikker den første morgenbajer i sig - og jeg elsker den for det!

Herovre giver vi cirka det samme for en gallon benzin, som vi giver derhjemme for en liter, så det går nok. Vi skal også "kun" køre cirka 4000 km, så det må godt koste lidt.
Til gengæld sidder jeg som en konge på tronen - og føler mig trods mine kun 175 cm som en kæmpe på 3 meter! Jeg ku' sove i den bil...

Indtil nu har vi kun været i L.A. og Solvang - iøvrigt baldrende lige ind i en hedebølge, som har varet snart 2 uger nu. Omkring 33-35 grader om dagen og sol, sol og atter sol.
De snakker meget om, at vejret har været helt tosset de sidste par år med alt for megen regn på for kort tid, med hårde vintre, varme vintre, kolde somre, varme somre, etc. Lyder det ikke bekendt?

Ikke mere for nu. Selvom mørket er faldet på, larmer chikaderne stadigvæk.Og så er der en anden tudende dyrelyd langt, langt væk, som jeg ikke rigtig kan tyde.
ElseMarie (fra Sønderborg, nu bosat på 24. år i Solvang) sagde i dag, at der er blevet set en mouintan-lion i bjergene i vinters.

Er det mon den, jeg kan høre i det fjerne...

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!