Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
 
  Samos
Rhodos
Kreta
Kos
Nissiros
Græske drømme
 
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Grækenland - Samos
 

Samos er ikke nogen stor ø - til gengæld hersker der en dejlig afslappet ro og stemning på øen, der gør den til et oplagt feriested.

Samos indgår i øgruppen De Nordægæiske Øer. Samos har 45.000 indbyggere, hvoraf 10.000 bor i hovedbyen Samos og 2.000 i Pythagorion. Øen er ca. 48 km lang og 490 km2.

Grønne Samos er den af de græske øer, som ligger tættest på Tyrkiet. Nogle steder er der kun 1.200 meter over til nabolandet. Øen er kendt for sin frugtbarhed med både appelsinlunde, vinmarker og oliven- og pinjetræer. Den største by og vigtigste havn på øen er Samos. Vores gæster bor på øens sydside i havne- og fiskerbyen Pythagorion, der er opkaldt efter filosoffen Pythagoras, som blev født på Samos ca. 600 f.Kr. Pythagorion var Samos’ antikke hovedstad, så byen gemmer på spændende historie fra denne tid - f.eks. resterne af den seks kilometer lange bymur, som løber omkring byen. Mange af byens antikke fund kan desuden ses på Pythagorion Museum på byens rådhus.

Strande:
Ved Pythagorion er der to strande (sten/sand/rullesten). Ca. 1 km udenfor Pythagorion i Potokaki, findes en sten/sandstrand. I Kokkari er der en lang strand (rullesten), og ca. 1,5 km udenfor Kokkari ligger den dejlige strand, Tsamadoubugten (rullesten). Ved Samos by ligger stranden Gangou Beach (sand/sten). Mellem Pythagorion og Samos by ligger øens bedste sandstrand, Psili Ammos. I Votsalakia findes en ca. 3 km lang strand (sten/sand). Ca. 2 km udenfor Votsalakia findes den dejlige strand Psili Amos (sand). Badesko anbefales på visse strande.
Vil du gerne kombinere en dag på stranden med en sejltur, kan du tage båden til den lille ø Samiopula med en pragtfuld lagune med det fineste sand og turkisblåt vand. Sejltid 1 time.

Lidt om øens byer:
Kokkari
Byen ligger på den nordlige kyst af Samos og er en charmerende fiskerby, der de senere år er vokset, men stadig er en lille perle. På torvet ved vandet er der hyggelige restauranter, hvor man kan få en god frokost helt ud til kanten af kajen. Der løber er en god rullestensstrand langs Kokkari, hvor der er mulighed for vandsport som f.eks. windsurfing. Vest for Kokkari ligger Lemonakia og Tsamadou Beach, to meget gode rullestensstrande med krystalklart vand.

Pythagorion
Pythagorion er i dag det mest udviklede turistområde på Samos. Trods det har byen bevaret sin pittoreske skønhed og charme. Byen ligger som et amfiteater rundt om havnen, der har en indbydende havnepromenade med taverner, caféer og barer. Her kan man sidde i skumringen og nyde solnedgangen, folkelivet samt alle de flotte sejlbåde, motorbåde og små fiskerbåde, der ligger fortøjet til kajen.

Masser af restauranter. Vil du prøve de dyre, skal du blot tage plads ved et af bordene på havnepromenaden. Vil du betale knap så meget for noget ligeså godt mad, skal du gå op i sidegaderne!

Byen er på Unescos verdensarvliste, takket være øens mange arkæologiske fund. I hver sin ende af havnepromenaden ligger to mindre strande, der består af rullesten/sand/sten, så vi anbefaler badesko. Fra havnen afgår næsten dagligt badebåde til en af øens sandstrande, den lavvandede strand, Psili Ammos.

Samos by
Samos by er beliggende i den smukke dal på Samos østlige side, ved den 5 km lange Vathi bugt. Fra begyndelsen hed byen Vathi, og de første bygninger blev opført på skråningerne i bugten. Navnet Vathi blev senere ændret til Samos by. Kernen i Samos by er Pythagoraspladsen med den kendte løvestatue, som symboliserer frigørelsen fra det tyrkiske styre. Bagved denne plads ligger hyggelige gågader med et stort antal butikker, restauranter og caféer. Der ligger et museum i hver ende af gågaden med arkæologiske fund fra antikken. Ca. 1 km udenfor Samos by ligger Gagkou Beach, som er en god rullestensstrand.

Seværdigheder
(sakset fra diverse hjemmesider)

Arkæologisk Museum:
Der ligger en stor parkering i Samos by. Fortsætter man herfra og videre hen mod flagene og statuen kommer der nogle store palmer - her går man ned ad en lille gade og der ligger så museumscafeen. Igennem der og op ad nogle trapper ligger så det arkæologiske museum. Her står den store Kouros og en masse andre figurer og ting fra Hereion Templet. virkelig flot og interessant, hvis man er til den slags.
Hvis ikke kan man altid sætte sig og nyde deres lækre chokolade-shake eller en anden forfriskning i den herlige museumscafé.
Når man har samlet energi, kan man gå ud af lågen mod vandet og fortsætte til højre - her begynder den meget lange gågade, med en masse forretninger og enkelte taverner. Vil man spise, skal man ned og gå på promenaden. Her ligger en masse caféer og taverner/restauranter. Der ligger en lille restaurant ved navn "ZEN" - her laver de alle tiders Stifado.

Drakai:
Man skal være forberedt på en virkeligsmuk tur op gennem det frodige bjerg. Husk kameraet! Der skal sættes en dag til side, da det er en lang tur op til bjerglandsbyen, men den er turen værd. Husk vandet!! Man bliver ør i hovedet af varmen, men det går hvis der er aircondition i bilen Man kommer op til denne meget charmerende bjerglandsby. Der ligger en lille taverne - faktisk en tagterrasse, hvor der er et ældre par der servere mad/grøntsager fra egen have. De er rigtig søde, men taler dog kun tysk. Vi kan varmt anbefale at smage "Gefültes Zucchiniblumen" Altså fyldte squash/zucchiniblomster. Det er en gudespise, samt deres hjemmelavet tzatziki og græske salat. Fra terrassen er en vidunderlig udsigt. Bagefter er det oplagt at gå en tur rundt i byen. Den er meget gammel, men ufattelig smuk.

Eupálinos tunnel
Ligger i udkanten af Pythagórion.
Tel: +30(0)273-61 400

Åbent: tir-søn 08:15-14:00 - kun i sommer halvåret.

Dette fantastiske stykke arbejde blev bygget omkring 530 f.Kr. under styret af Polykrátes. Bygmesteren Efpalinos fra Mégara fik opgaven at bygge denne vandledning og skaffe vand fra Agiádes, nord for Pythagórion på den anden side af Ambelos-bjerget.
Byggeriet startede fra hver side af bjerget, hvor de mødtes på midten med kun ca. 1 meter forskudt.
På grund af belejring kunne tunnellen også bruges som flugtvej. Der er nemlig 2 tunneller, en til vandet, ca. 25 cm i diameter og en tunnel mellem 2 og 9 meter fra vandledningen, hvorfra det var muligt at rense vandrørene eller flygte.
Arbejdet med tunnellen tog omkring 10 år og blev brugt i ca. 1000 år, hvorefter den havde været ubrugt indtil engang i 1853. Her læste en franskmand Herodots beskrivelser om tunnelen, hvorefter han fandt den under Agiádes. Han begyndte at grave og stoppede 40 m inden i tunnellen, hvorefter munke fra øen fortsatte hans arbejde. 30 år senere fandt de åbningerne både på nordsiden og sydsiden af tunnellen.
I starten af 1970'erne gravede en tysk arkæolog tunnellen ud, så den blev som den er i dag. Der er mulighed for at gå ned i tunnellen og komme omkring halvvejs ind. Tunnellen er ikke så høj, omkring 1,80x1,80 og ca. 1038 m. lang. Vandledningen er dækket af med tremmer og der er lagt lys ind.

Fort Logothetis
Fortet ligger også i Pythagórion - eller i hvert fald noget af det. Det ligger i nærheden af den smukke Forklarelseskirke. Denne kommer man nemmest til ved at gå op ad en af de sidste gade på havnepromenaden. (man kan se den når man går)
Kirken der ligger på Tigáni-klippen, er en Metamorfosis kirke fra 1824 der ligger ved fortet der blev bygget ret efter øens befrielse fra tyrkerne. Dette er bygget på et gammelt fundament af en hellenistisk borg.
Byggeriet blev etableret af Lykourgou Logothétis, som der står en statue af mellem kirken og klokketårnet. Herfra er den en flot udsigt.
Går man lidt bag om kirken kommer man til resterne af nogle søjler "Dontia" (tænderne). Dette var en markedshal tilbage i romertiden.

Hereion/Heratemplet:
Ireon ved Héra
Hereion/Ireon er en lille charmerende fiskerby og snart også en ferieby med taverner, caféer, strand og fiskerhuse.

Hera-templet, der ligger ved byen Ireon var bygget til ære for Zeus kone, Hera, Man mener hun blev født på Samos, og som var genstand for utrolig kultdyrkelse. Mennesker i antikken valfartede til Hera`s Tempel for at deltage i ofringer og opnå frugtbarhed. Der var 2 årlige ceremonier for at fejre Héra's fødsel fra Imbrasos-floden og hendes ægteskab med broderen Zeus.
Zeus og Héra holdte en 300 år lang bryllupsnat på Sámos.
Templet er i tidens løb blevet opbygget 4 gange. Første gang, da det blev etableret i det 8. årh. f. kr. med 7x17 søjler. Det blev ødelagt og man genopbyggede det så igen i 670 f. kr. med 6x18 søjler. I 570 f.kr. opbyggede Roikos og Theodores et af de største templer der målte 52,5x105m og 3 gange større end Parthénon i Athen. I 525 f. kr. blev templet ødelagt og brændt ned under et persisk angreb.
Under Polykrates styre begyndte man for fjerde gang at genopbygge templet. Denne gang skulle det være større med 150x25m søjler. Templet byggede de på helt ind i det 3. årh. f. kr. Templet blev dog aldrig færdigt og i dag står der kun en søjle tilbage.

Karlóvassi
En af de større byer på Samos, der ligger på den nordlige del af øen. Fortsætter man gennem byen og ikke dreje mod syd, kommer man ud til Potami, som er et vandfald læs mere under Potami.

Koumaradei:
Her ligger der mange lerpotterier og butikker med tæpper, bluser og krydderier. Man kommer forbi flere forskellige. Personligt anbefaler vi butikken der ligger sidst. Der er som regel blå markiser. Der er en lille taverne, hvor man kan få en lille forfriskning eller en gang græsk salat. Her er en skøn udsigt ud over en lille kirke.
Hvis man har lyst, kan man endten tage bilen og fortsætte vejen rundt om svinget eller gå fra lerpotteriet, hen ad vejen og op gennem en lille vej - her ligger en lille butik med en masse krydderier og honning. Disse produkter er nogle de selv går og samler ind. Det er dejligt med sådan et par poser. når man laver sin egen græske salat eller anden mad.

Koumeika:
Er man mættet og træt af turistområderne, er Platanos et godt sted at tage hen, og nyde en lækker middag på torvet. Fra Platanos er der ikke langt til kysten Ballos. Denne ses ikke på mange kort, men drejer man til højre ved Kumeika og fortsætter mod havet, ender man der. Her kan man også sidde og hygge sig med god mad!

Mytilini
Palæontologisk Museum:
Opkaldt efter de folk der kom til fra Lesbos i 1700-tallet. Her i dalen er der fundet en masse knoglerester fra dyr der er op til 10.000000 år gamle. Knoglerne stammer fra dyr som Mastodonten, næsehorn, giraf myresluger m.m. Alt dette blev fundet under tykke lag af vulkansk aske og "slam".
Knogleresterne kan ses i Mytilini på det Palæontologiske Museum. Er man interesseret i det forhistoriske, kan man her se fantastiske fund ud over knogler men også et utal af sten, krystaller, insekter, havet og udstoppede dyr. Husk at gå ned i kælderen - der er også en flot udstilling fra græske hjem.

Manolátes:
En charmerende bjerglandsby. Sæt en hel dag til side, for den går hurtigt når man vandrer rundt i I byen. Den er smuk, og man har en fantastisk udsigt fra Taverna Loukas. Despina har en rigtig flot brønd inde i restauranten. Manolátes er en vinby med smalle og stejle gader/trapper. Her er pottemagerværksteder, kilder og der er en masse stier, hvis man vil trave.

Marathokampos:
En af de større byer på Samos, på vej dertil ligger der et meget stort lerpotteri. Her laver de stort set alt fra store figurer til små ting der kan ligge i kufferten. De store figurer er rigtig flotte. Butikken er pæn stor, og samtidig får man strukket sine ben.
I byen blev Kaptajn Stamatis født - en berømt person fra frihedskrigen mod tyrkerne.
Nær byen ligger Pythagórasgrotten - for at se denne skal man være opsat på at klatre dertil.
Det menes at Pythágoras søgte skjul her da han blev forvist af tyrannen Anaximander af Miletos.

Megali Panagia/Moni Pente Ospition:
Det rigeste kloster på øen. Klosteret har forbindelse med Timios Stavros. Det var i sin tid 2 brødre der byggede hver sit kloster i 1586.
Klosteret blev bygget det sted hvor en munk så et lysende ikon.
Klosteret ligger i nærheden af Koumaradei - bemærk at det ligger nede i en lavning, det modsatte af Timios Stavros.

Nattergal-dalen:
Også kendt som "Aidonia" - som betyder nattergale. Her er absolut det smukkeste sted på hele Samos. Træerne står tæt og der er frodigt, trods den intense varme. Her er vandløb, smukke insekter, platantræer, myrter rhodondendron og man kan gå herfra op til Manolátes, men en bil med aircondition er at foretrække Husk vand, men mest af alt kameraet. Her er fantastisk smukt. Går man modsat af vejen til Manolátes går man igennem nogle vinmarker og kommer op i et niveau der gør man ser Nattergaldalen oppefra - fantastisk smukt!!

Pagondas:
Ligger ca. 12 km fra Pythagórion. Kør mod Ireon og Mili og fortsæt i et fornuftigt tempo op ad bjerget ad de charmerende snørklede veje. Så ender man ved en lille vej her fortsætter man ind og drejer til højre op ad en endnu mindre vej - denne følges indtil man ender på det lille platía/torv. Her afholdes fester for rejsende, mest for dem der rejser gennem rejseselskaber og ikke kun tager flybilletten. Byen er lille og charmerende at vandre rundt i og de græske familier holder meget af festerne på torvet.

Panágia Spilliani:
Klosteret ligger på en bjergskråning over Pythagórion. Det blev bygget i 1883. I Panágia klosteret er der 2 ikoner, mener der kan udføre mirakler. Udenfor klosteret hænger endnu et ikon. Kan man få en mønt til at blive siddende på ikonet er det godt - falder mønten af er det ikke så godt.
Det siges at kvinder der smører sig ind i olie her kan få deres tabte mødom igen.
Her findes også en katakomber - Panágiagrotten - med et lille Madonna kapel - Agios Giórgios - og en sø inde i bjergsiden, hvor mange i tidens løb har været ind og bedt til et bedre helbred. Man kan se hvad det er folk har bedt for, da der hænger små sølvplader men ben, arme, kroppen mm. Det er den del de ønsker skal blive helbredt. Drikker man af det hellige vand i grotten bliver man forelsket.
Lægger man lidt mønter i kirkebøssen støtter man dem i at vedligeholde og man kan tænde et lys og bede, hvis det er det man vil.
I antikken tid var grotten beboet af oraklet Sybilla Phíto
Fra terrassen har man alle tiders udsigt - her ser man hele Pythagórion. Går man videre forbi bord og bænke, skulle der komme en sti der går op til nogle ruiner fra den gamle by.

Posidónio:
En rigtig flot og charmerende lille fiskerby. Her kommer man også ud på en god køretur. Her kører man til højre i stedet for til venstre mod Samos by. Solnedgangen i Posidonio er fantastisk.
Stille vand, lækkert at bade i.

Potami
Et vandfald der ligge på den nordlige del af øen. På vej der til kommer man til 2 strande Mikró og Megálo Seitáni, som ligger i et fredet kystområde, hvor munkesæler yngler.

Spatheréi:
En lille charmerende by der ligger i nærheden af Samiopoula. Herfra kan man se til Ikaria, Fourni og bugten ved Marathokampos.
7 km ned ad en lille vej kommer man til Limnonáki. En meget lille by med en lille havn og strand. Herfra er der en god udsigt til Samiopoula.

Vourliotes:
En meget charmerende lille bjerglandsby. Halvvejs er der et skilt hvor der står til Pnaca.
Det er et meget kønt sted Pnaca-kilden en lille kirke og et stort platantræ. Herfra kan man gå til Manolátes, hvis man er til en god travetur. Man kan også gå til øens ældste kloster - Panágia Vrondianis fra 1566.
Husk ordentligt fodtøj og vand!
Selve Vourliotes er bilfri - altså der må ikke køres i gaderne. Kun til parkeringen.
I byen er der goder Taverner og mange små gader med flotte traditionelle huse.
Følger man gaden skulle man komme til en meget stejl 4 km lang vej, som skulle være besøget værd.

Zoodochos Pigis:
Kører man mod Samos by og drejer til højre oppe ved det store supermarked kommer der skilte der viser vej til Zoodochos Pigis. Man kan også komme dertil ved at køre ind til Samos by, men det er mere snørklet. Zoodochos Pigis ligger højt oppe i bjergene - er bygget 400 meter over havets overflade på Rambaidoni bjerget, i en smuk pinje skov. Klosteret blev bygget i 1756. Herfra har man en vidunderlig udsigt ud over Lilleasiens kyst. Herfra er der ikke langt til en lille turkisblå bugt, Mourtia, som er helt fri for turister.
Kirken er af den Byzanske orden og kuplen er opdelt i 4, som i sin tid blev flyttet fra det antikke tempel Miletus fra Asia Minor! Man skal tidligt af sted for at nå ind og se den smukke gårdhave og kirke. Her er også en lille butik, men en masse smukke ting.

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!