Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
 
  Samos
Rhodos
Kreta
Kos
Nissiros
Græske drømme
 
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Grækenland - Nissiros
 

Baggrund:
Den næsten cirkelrunde ø Nissiros er en rigtig vulkan-ø. I 1422 kom der et voldsomt udbrud fra øens vulkan og Nissiros' 1.400 kilometer høje tinde eksploderede og efterlod et kæmpestort krater.
Centrumet af vulkanen - der virkelig ryger og stinker langt væk af rådne æg - kan nemt udforskes på egen hånd. Lidt stejle stier fører ned i krateret, hvor overfladen er så varm, at mine gummisåler under tennisskoene virkelig smeltede!


Gaskanaler under jorden udleder 98 grader varm damp, som bobler under jordoverfladen og giver den karakteristiske rådne lugt. Med vanlig sans for græsk sikkerhed (!) kan alle og enhver gå ned i bunden af vulkanen. Der forlanges entre, men den er ubetydelig lille i forhold til den store oplevelse. Selve krateret er 300 meter bredt og 25 meter dybt. Besøg vulkanen enten tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen - både på grund af den ulidelige varme midt på dagen i krateret, men også fordi én-dags turister fra Kos oversvømmer Nissiros om formiddagen.

Egne oplevelser:

Nissiros er én af de græske øer, jeg husker bedst! Blandt andet fordi, vi den første nat vågnede ved jordens største brag. Jeg var overbevist om, at enten var en færge på Titanics størrelse sejlet ind i molen eller også havde tyrkerne bombet os. Igen! Men om morgenen kunne de lokale berolige med ordene: Caldera (vulkanen).
Vi kom til Nissiros en sen aftentime med båd fra Rhodos. Der findes et par hoteller af middel kvalitet ved havnen i Mandraki (hvor alle både lægger til) men tager man rygsækken på og går med vejen op i selve byen (få hundrede meter), vil du uden tvivl møde græske husmødre, der tilbyder værelser til udlejning.
De private værelser er ikke billigere end hotelværelserne på Nissiros, men til gengæld kan atmosfæren være guld værd.

Vi boede på 1. etage i et hus, hvor vi både have stue, køkken, soveværelse og stor balkon med udsigt over havet til små penge.
Nissiros er set på en dag, hvis du udelukkende går efter at få fyldt fotoapparatet hurtigst muligt, men lej en billig knallert på Turistkontoret og blive tre dage på øen. Brug én dag på vulkanen og de små bjergbyer Nikia (bedårende udsigt og kridhvid-kalket by) og Emporio, der er en forladt spøgelsesby. Brug én dag på havnebyen Mandraki og det gamle kloster.

Brug den sidste dag ved stranden i Pali med det mørke, meget varme vulkansand og slut dagen af med en fiskeret på én af tavernerne langs strandkanten. Og tag så færgen om aftenen til en anden græsk ø, så du ikke ender med at få ø-kuller!

Nissiros har ingen lufthavn, så alle turister på øen (og der er ikke mange) kommer dertil med båd - primært fra Kos, som ligger tættest på og hvorfra der afgår rutebåd hver anden dag. Det giver øen en ekstrem dejlig, afslappet atmosfære, ja, man kunne fristes til at sige: Her er du VIRKELIG i det ægte Grækenland!

I bjergbyen Nikia var jeg med til at hjælpe en lokal landmand med at holde en gris, der skulle slagtes og senere spidsteges om aftenen på torvet. Slagtningen foregik som i gamle dage med en skarp kniv og en gris, der var et par minutter om at forbløde!
Da jeg senere løb på øens eneste turistmedarbejder på havnen i Mandraki og fortalte ham om oplevelsen inviterede han også straks med til grillfesten om aftenen. Som den største selvfølgelig, nu da jeg havde hjulpet med at slagte grisen.

Nissiros er ikke umiddelbart et godt feriested for helt små børn, men når først de har lært at sidde bag på scooteren, får de en græsk oplevelse, de ikke finder andre steder. Jeg mener - hvornår har du sidst ligget og solbadet ved stranden og pludselig åbnet øjnene og stirret ind i to mørkebrune øjne, hvorefter en stor, våd og ru tunge slikker dig i hovedet og der lyder et forsigtigt "muuuhhh"?

Jo jo, stranden er både for grækere, turister og køer!

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 16 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!