Gert Eilrich

  Forside  
  DR-Syd  
  Husbyggeri  
  Grækenland  
 
  Samos
Rhodos
Kreta
Kos
Nissiros
Græske drømme
 
  USA  
  USA 2  
  Solvang - i lyd  
  Galleri  
  Haven  
  Kontakt  
  Arkiv  
  Webblog  
  Links  

 

Græske drømme...
 

Her er en artikel, jeg engang skrev til diverse ugeaviser om fascinationen af Grækenland. 
Men pas på - måske smitter det!

Allerede inden færgen lagde til kaj, var jeg sikker i min sag: Det her stak dybere end en normal forelskelse. Kærligheden var total og betingelsesløs - jeg havde fundet mit andet hjemland!

Med de sidste lire ofret på en tør pizza var det nu 12 timer siden, vi vinkede farvel til Italien. Morgensolen stod rød og flimrende på østhimlen, da færgen "Brindisi" tudede godmorgen til de græske havnearbejdere. Soveposen og liggeunderlaget blev skyndsomt rullet sammen og hægtet på rygsækken - nu ventede Grækenland forude.

Som de fleste andre unge stiftede jeg første gang bekendtskab med Zeus’ smukke land som interrailer i 1984. Siden har jeg hvert år besøgt dette dejlige, gæstfrie land med mere end 2000 skønne øer. Som tiden gik - og ryggen fik sværere og sværere ved at klare det papirstynde liggeunderlag - skiftede jeg rygsækken og tilfældige forelskelser ud med charterferiens luksus og en fast rejsepartner. Min kæreste. Og senere vores søn. Og endnu senere vores datter. 

Men fascinationen af Grækenland er stadig den samme. Hvis jeg lukker øjnene og tænder for den indre filmmaskine, ruller der straks azurblå dovne bølger op på strandkanten, mens Dimitri’s gamle mor i sort tøj skærer muzakaen i de rigtige størrelser og råber til barnebarnet, at han skal hente en flaske iskold retzina.

Lugten af hav, solcreme og visne blade fra figentræet blander sig med følelsen af uendelig frihed og en nærmest rørende glæde over at være til og få lov til at opleve dette andet hjemland.

Glæden over Chania’s smukke, gamle mole på Kreta, hvor vi en septemberdag blev overrasket af en tordenskylle på størrelse med Ødipus’ vrede. Lysten til at følge i evangelisten Johannes fodspor, da han skrev både evangeliet og åbenbaringen som landsforvist på Patmos. Den rislende, bedøvende fornemmelse af det kolde vand omkring tæerne i den bælgmørke vandtunnel ved "de 7 kilder" på Rhodos. Den evigt stinkende vulkan på Nissiros, hvor vi var med til at slagte en gris, der samme aften blev grillet under den ældgamle platan på byens torv. Svovlbadet på Kos og det kæmpe kors på Kalymnos, der skulle lede svampefiskerne sikkert hjem igen. Den kæmpe-store svømmebassin med herligt varmt vand - der senere viste sig at være havet rundt om Thassos. Grækenlands smukkeste strand Myrto på Kefalonia, hvor filmen "Kaptajn Corellis mandolin" er optaget.

For ikke at snakke om B.B.King koncerten en varm majaften for foden af Akropolis og de fugtige drypstenshuler på Zakynthos. De blændende hvidkalkede huse på Santorini og lysene fra vinduerne i de mange pastelfarvede huse i hesteskos-byen Gialos på Simi, da færgen en sen aften passerer det store urtårn til højre og lægger til kaj.

For mig er Grækenland som nye, friske jordbær - jeg kan simpelthen ikke få nok.

Afrodite, Zeus, Apollon, Artemis og alle de andre guder kan ikke tage fejl - Grækenland er Gudernes land!

 

Solvang
Solvang - Danmark i USA!
Måske højbed i haven i år?
Bliver det mon til et hus!
Yes - Nørretoft 17 i dag!
Foredrag!
Galleri
Lidt fotos fra 28 radio-år!
Græske feriesteder & tips
USA
USA - why I Love Her!